تیتانیوم در حال حاضر ایمن ترین فلزی است که به عنوان ایمپلنت دندانی مورد استفاده قرار می گیرد و کاشت آن نیز درصد موفقیتی بالاتر از ۹۵ دارد. تیتانیوم در کاربردهای درمانی و دندانپزشکی چه به صورت فلز خالص و چه به صورت آلیاژهای آن با موفقیت در بدن انسان کاشته شده و به عنوان یک فلز زیست سازگار شناخته می شود.
به علت مقاومت بالایی که تیتانیوم در برابر خوردگی در محیط های فیزیولوژیکی دارد و سازگاری آن که به عنوان یک فلز غیر فعال با ایجاد یک فیلم اکسید در بدن انسان باقی می ماند بهترین انتخابی است که میتوان در عمل های جراحی کاشت در بدن انسان از آن استفاده کرد.
مطالعات محدودی وجود دارد که نشان میدهد تیتانیوم ممکن است آلرژی زا باشد اما این مراجع که نشان دهنده حساسیت نسبت به تیتانیوم هستند؛ بسیار محدود است. با دقت بیشتری این موضوع در خصوص آلرژی نسبت به تیتانیوم بررسی شده و مشخص می شود آیا میتوان از ماده زیست سازگار دیگری به جای تیتانیوم استفاده کرد یا خیر.
اگر می خواهید ارتباط بین آلرژی به فلز و ایمپلنت دندانی تیتانیومی را بدانید بهتر است ادامه مطلب را دنبال کنید.
آیا ممکن است که به ایمپلنت دندان تیتانیومی آلرژی داشته باشیم؟
یکی از مهمترین دلایل شکست ایمپلنت دندان میتواند مربوط به واکنش های آلرژیک نسبت به تیتانیوم که در پایه ایمپلنت قرار دارد؛ باشد. گزارشاتی در خصوص واکنش های حساسیت زا مانند حساسیت پوستی، اگزما، تورم، کهیر و تحلیل استخوان بهسبب کاشت ایمپلنت دندان مشاهده شده است.
اگر مشکلی در سلامت شما بعد از اینکه ایمپلنت دندان کاشته اید به وجود آمده ممکن است نشانه آلرژی به تیتانیوم باشد. وانادیوم، آلومینیوم و فلزات دیگر که به علت بهبود خواص تیتانیوم به ایمپلنت دندانی اضافه می شوند نیز ممکن است در بدن شما ایجاد آلرژی نسبت به فلزات کنند. اگر تصور می کنید بدنتان به فلزات حساسیت دارد بهتر است پیش از کاشت ایمپلنت تست مربوط به آلرژی نسبت به فلزات را انجام دهید.
علائم واکنش های آلرژیک نسبت به تیتانیوم چیست؟
واکنش آلرژیک ممکن است بلافاصله پس از کاشت ایمپلنت دندان تیتانیومی با علائم و نشانه های آلرژی مانند جوش های پوستی، کهیر، خارش شدید در ناحیه فک و دهان و ضایعه های بافت نرم خود را نشان دهد.
آیا تیتانیوم مورد استفاده برای ایمپلنت های دندان ایمن است؟
تیتانیوم فلزی است که معمولاً برای استفاده و کاربردهای کاشت در بدن انسان ایمن است. اما برخی مطالعات نشان می دهد که تیتانیوم ممکن است مشکلاتی را برای سلامت عمومی بدن در ناحیه ای که کاشته شده و یا ارگان هایی که با آن فاصله دارند به خصوص زمانی که به عنوان پروتز درمانی مورد استفاده قرار می گیرد؛ ایجاد کند.
آیا کاشت ایمپلنت دندان میتواند مشکلاتی در رشته عصبی ایجاد کند؟
ایمپلنت های دندانی ممکن است به رشتههای عصبی آسیب برسانند. در صورتی که دندان پزشک تبحر کافی در جراحی ایمپلنت را نداشته باشد و نتواند بیمار را به خوبی پیش از کاشت ایمپلنت دندان تیتانیومی ارزیابی کند؛ خطر آسیب رسیدن به رشته های عصبی پس از کاشت پایه ایمپلنت وجود دارد.
آیا ممکن است به تیتانیوم پایه ایمپلنت دندان آلرژی داشته باشم؟
تا به حال متداول ترین فلزاتی که در بدن انسان به عنوان پروتز دندانی یا موارد ارتوپدی کاشته شده اند؛ کوبالت، کروم، فولاد ضد زنگ و تیتانیوم بودهاند. به طور کلی تمام ایمپلنت ها به صورت آلیاژ ساخته میشوند و به این معنی است که ترکیبی از چند فلز مختلف هستند. فلزات پایه شامل آهن، نیکل، روی و مس در مقادیر بالایی در این آلیاژ ها یافت می شوند. اما مقدار آنها در ایمپلنت های دندانی فلزی بسیار کم است. حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد مطالعاتی که تا کنون انجام گرفته نشان داده اند که واکنش های آلرژیک به فلزات پس از کاشت ایمپلنت دندان باید موضوع مهمی تلقی شود.
واکنش آلرژیک در حقیقت پاسخ سیستم ایمنی بدن، زمانی است که یک ماده خارجی را درون بدن تشخیص میدهد که ممکن است این ماده خارجی یک موجود زنده مانند ویروس و یا یک ماده غیر زنده مانند ایمپلنت دندان تیتانیومی باشد. پاسخ های آلرژیک ممکن است به بروز جوشهایی روی پوست محدود شود و یا حتی به مرگ نیز منجر شود. هر فرد ممکن است در هر موقعیتی و در هر جایی به چیز خاصی واکنش آلرژیک نشان دهد که این حساسیت می تواند شامل فلزاتی مانند تیتانیوم که به عنوان پایه ایمپلنت به کار می رود نیز باشد.
کاشت ایمپلنت های دندانی یا پروتز ها و یا حتی استفاده از جواهرات فلزی و گوشی های موبایل نیز می تواند ایجاد آلرژی کند. در گذشته استفاده از نیکل، کبالت و کرومیوم بیشترین واکنش های آلرژی را در تماس با بدن انسان ایجاد می کردند. اما به صورت تجربی مشاهده شده بود که استفاده از پالادیوم و طلا تقریبا واکنشی در بدن انسان ایجاد نمی کند.
کاشت ایمپلنت های دندانی تیتانیومی و ایجاد آلرژی
ایمپلنت های دندانی فلزی که در حال حاضر از تیتانیوم و آلیاژهای آن ساخته می شوند تنها راه حل برای افرادی هستند که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند و تصمیم گرفته اند آنها را به طور دائم جایگزین کنند. مهمترین خصوصیات تیتانیوم و آلیاژهای تیتانیومی این است که می توانند با استخوان فک انسان طی فرایندی که اسئواینتگریشن نامیده می شود؛ جوش بخورند به همین علت به آنها مواد زیست سازگار می گویند که می تواند به عنوان پایه برای ساپورت کردن دندان های مصنوعی و بریج ها در استخوان فک کاشته شود. در حال حاضر برخی از مطالعات روی بیماران متعددی که شامل بیش از ۱۵۰۰ بیماری که از ایمپلنت های دندانی تیتانیومی استفاده کردهاند؛ انجام گرفته و نشان داده شده که کمتر از ۱۰ درصد آنها نسبت به تیتانیوم پایه ایمپلنت، واکنش آلرژیک نشان دادهاند. این واکنش های آلرژیک منجر به شکست در روش کاشت ایمپلنت دندان می شود و دندان پزشک مجبور است پایه ایمپلنت را از دهان بیمار خارج کرده و آن را با پایه ایمپلنت غیر فلزی مانند زیرکونیوم یا سرامیکی جایگزین کند. هر چند مطالعات چندانی در این زمینه انجام نگرفته اما همین مطالعات اندک نیز تا کنون نتوانسته اند علت واکنش های آلرژیک بدن نسبت به فلز تیتانیوم را کشف کنند.
بدترین واکنش آلرژیک به علت اختلال در سیستم ایمنی پس از نصب ایمپلنت های دندانی تیتانیومی
بارزترین علائمی که ممکن است مشکلات جدی ایجاد کند احساس درد و خستگی در عضلات است که به هر دلیل ناشناخته ممکن است ایجاد شود و جزو شدیدترین علایم در ارتباط با آلرژی نسبت به فلزات است. آلرژی ها می توانند خستگی بسیار شدیدی در بدن فرد ایجاد کنند و چون اکثر افراد این خستگی شدید را به اختلال سیستم ایمنی به علت وجود ایمپلنت فلزی در بدنشان ارتباط نمی دهند از این واکنش های آلرژیک ماهها و سالها می گذرد که موجب مزمن شدن آن ها و در نتیجه شکست روش ایمپلنت بدون اینکه بتوان آن را درمان کرد خواهد شد.
آمارها نشان می دهد که ۱۵ تا ۲۵ میلیون آمریکایی در حال حاضر هر ساله به اختلالات سیستم ایمنی دچار می شود. در در نظر داشته باشید که واکنشهای آلرژیک در حقیقت اختلال در سیستم ایمنی است. هر نوع واکنش غیر طبیعی از سیستم ایمنی بدن شما می تواند نشانه اختلالات آن و بروز حساسیت باشد بنابراین پزشک میتواند متوجه شود که این آلرژی ها به علت وجود بیماری سیستم ایمنی است.
لیست عوارض و بیماری هایی که به علت آلرژی نسبت به فلزات مانند تیتانیوم پایه ایمپلنت ممکن است ایجاد شود مانند سندروم خستگی، لوپوس، آرتریت روماتوئید، دیابت نوع ۱ و غیره بسیار زیاد است و با توجه به اینکه این اختلالات می تواند مشکلات سلامتی زیادی را برای بیمار ایجاد کند بهتر است بیماران پیش از کاشت ایمپلنت های تیتانیومی از آلرژی زا نبودن آنها برای بدنشان اطمینان حاصل کنند.
جایگزین ایمپلنت های دندانی تیتانیومی
امروزه ایمپلنت های دندان سرامیکی به عنوان بهترین و ایمن ترین جایگزین برای ایمپلنت های دندانی شناخته می شوند.. مزایای ایمپلنت های سرامیکی نسبت به تیتانیومی که از اکسید زیرکونیوم ساخته می شوند این است که واکنش آلرژیک در بدن ایجاد نخواهند کرد دیگر مزایای ایمپلنت های دندانی عبارتند از:
زیست سازگار بودن: زیرکونیا که در ساخت ایمپلنت های دندانی سرامیکی مورد استفاده قرار میگیرد یک ماده خنثی است که احتمال آلرژی زا بودن آن بسیار کم می باشد.
استحکام: استحکام ایمپلنتهای دندانی سرامیکی نسبت به ایمپلنت های دندانی تیتانیومی تفاوت چندانی ندارد.
عاری از فلز: ایمپلنت دندان سرامیکی هیچگونه خوردگی، اثر گالوانیزه یا مزه فلزی یا اختلالات الکترونیکی یا آسیب رسیدن به لثه را ایجاد نخواهد کرد.
بهداشتی بودن: پلاک ها و جرم ها معمولاً روی سطح ایمپلنت های زیرکونیومی جمع نمیشوند. بنابراین آنها همواره تمیز باقی می مانند و محیط اطراف آن ها و بافتهای اطراف شان دچار التهاب نخواهد شد.
چرا بدن به تیتانیوم پایه ایمپلنت حساسیت نشان می دهد؟
تیتانیوم فلزی است که در حال حاضر به عنوان پایه ایمپلنت های دندانی مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه به نظر میرسد استفاده از تیتانیوم پایه ایمپلنت در استخوان فک کاملاً ایمن است و درصد موفقیت بالایی نیز دارد اما در گزارش ها اندکی مشکلاتی پس از نصب پایه ایمپلنت تیتانیومی در استخوان فک بیمار به علت بروز واکنش های آلرژیک مشاهده شده است. البته این تحقیقات جامع و کامل نیستند اما اکثر آنها نشان داده اند که تیتانیوم می تواند برای بدن برخی افراد به عنوان یک فلز سمی شناخته شده و در نتیجه بدن آنها به پایه ایمپلنت دندان تیتانیومی واکنش نشان دهد.
مطالعات اخیر در خصوص سمی بودن تیتانیوم پایه ایمپلنت افزایش پیدا کرده و در حال حاضر مشکلاتی که در اثر واکنش هایی که تیتانیوم یا آلیاژهای تیتانیوم با بافت های اطراف ایمپلنت دندان ایجاد می کنند و موجب تحلیل استخوان به سبب التهاب و در نتیجه شکست فرایند اسئواینتگریشن میشوند؛ مشخص شده است. محققان به این نتیجه رسیدند که یون های تیتانیوم و ذرات آن در اثر خوردگی رسوب می کنند و به همین علت موجب واکنش های آلرژیک در بافت های اطراف خود می شوند. به علاوه شکست کاشت ایمپلنت به علت واکنش های آلرژیک ممکن است به سبب واکنشهای های حساسیت زایی ایجاد شود. به منظور حل این مشکل محققان ایمپلنتهای دندانی زیرکونیا را به عنوان جایگزین ایمپلنت های دندانی تیتانیومی معرفی کردهاند اما محدودیت هایی در زمینه تحقیقاتی که برای ایمپلنت های زیرکونیومی انجام گرفته بود؛ وجود دارد و چون پدیده نوظهوری است استفاده از آن چندان گسترش نیافته است.
نتیجه گیری
ایمپلنتولوژیست باید هنگام استفاده از ایمپلنتهای دندانی تیتانیومی احتیاط های لازم را در نظر بگیرد و از مشکلاتی که این ایمپلنتهای دندانی ممکن است در بدن بیمار ایجاد کنند؛ کاملا آگاه باشد و در صورتی که بیمار با هر کدام از علائم آلرژی پس از کاشت ایمپلنت به او مراجعه کرد؛ کاملا آن را تشخیص داده و شروع به درمان کند.
تیتانیوم در حال حاضر متداول ترین فلزی است که به علت استحکام مکانیکی بالا، زیست سازگار بودن و سابقه طولانی استفاده از آن به عنوان ایمپلنت های دندانی مورد استفاده قرار می گیرد. درصد موفقیت ایمپلنت های دندانی تیتانیومی در حال حاضر بسیار بالا است اما باز هم درصد ناچیزی است. شکست روش کاشت ایمپلنت به علت واکنش های آلرژیک، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، کشیدن سیگار، بروز بیماری Peri-Implantitis یا مشکلات دیگر گزارش می شود.
با توجه به تحقیقاتی که تاکنون در این زمینه ها انجام گرفته پاسخ های آلرژیک به ایمپلنت های دندانی تیتانیومی و سمی بودن ذرات رها شده از ایمپلنت دندان تیتانیومی می تواند به عنوان یک جسم خارجی توسط سیستم ایمنی بدن شناخته شده و در نتیجه در شکست ایمپلنت نقش مهمی داشته باشد. تحقیقات زیادی نیز در زمینه تیتانیوم، آلیاژهای آن و فرآوری های سطحی که روی پایه ایمپلنت دندان انجام می شود انجام گرفته تا مکانیسم سمی بودن تیتانیوم مشخص شود. برخی از این این واکنش های آلرژیک می تواند منجر به تحلیل استخوان فک به سبب واکنش های التهابی اطراف پایه ایمپلنت دندان، حساسیت زایی شدید نسبت به تیتانیوم و واکنش های آلرژیک و سندروم ناخن زرد شود.
هدف تمام ایمپلنتولوژیست ها درمان بیماران با روش های بدون درد طبیعی و ایمن است. پیشرفت های جدید در تکنولوژی ایمپلنت دندان روی سلامت و راحتی و رفاه هر چه بیشتر بیماران متمرکز شده است. محققان در تلاشند تا مشکلات درمانی مربوط به کاشت ایمپلنت دندان از جمله آلرژی به فلزات و اختلالات سیستم ایمنی را تشخیص داده و تا حد ممکن از آنها پیشگیری کرده و یا بتوانند آنها را درمان کنند. به همین علت در کلینیک دندانپزشکی ما فقط محصولاتی را به عنوان ایمپلنت های دندانی به بیماران توصیه می کنیم که می دانیم از لحاظ ایمنی مشکلی ندارند و علاوه بر داشتن نتایج بلند مدت واکنش بدن نسبت به آنها مثبت است. همچنین در صورتی که به ایمپلنت های دندانی فلزی واکنش نشان بدهید ما میتوانیم از ایمپلنت های دندانی سرامیکی برای شما استفاده کنیم.
سلام من سه ماه پیش کاشت ایمپلنت انجام دادم بعد دوهفته صورتم پرجوش شد وتمام مفاصلم دچار درد شدیدوبیماریه لیکن پلان موییم بعد چندسال دوباره فعال شد نمیدونم واقعا از ایمپلنته