با وجود پیشرفت های گسترده در علم دندانپزشکی، همچنان میلیون ها نفر در جهان از افتادن دندان های خود رنج می برند. دلایل اصلی از دست دادن دندان پوسیدگی، بیماری های پریودنتال یا آسیب دیدگی در تصادفات و حوادث ورزشی است. برای سالها تنها گزینه برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته روش بریج یا دندان مصنوعی بود. اما خوشبختانه امروزه کاشت دندان به عنوان یک روش ایده آل برای جایگزین کردن یک یا چند دندان از دست رفته به بیماران توصیه می شود.
کاشت دندان چیست؟
کاشت دندان روشی برای جایگزین کردن ریشه دندان طبیعی است. پایه های ایمپلنت دندان جایگزین دائمی و پایدار ریشه دندان در استخوان فک می شوند که می توانند تاج دندان مصنوعی را به مدت طولانی روی خود پایدار نگه دارند.
مزایای کاشت دندان چیست؟
اصلاح ظاهر دندان ها: ایمپلنت های دندانی کاملا شبیه دندان طبیعی خود فرد به نظر می رسند چون به نحوی طراحی شده اند که با استخوان فک جوش میخورند و یک راه حل دائمی به شمار می آیند.
اصلاح در نحوه صحبت کردن: یکی از اصلی ترین مشکلات بیمارانی که به مدت طولانی از دندان مصنوعی استفاده کرده اند این است که دندانهای مصنوعی در دهان ثابت نیستند و هنگام صحبت کردن جابجا می شوند و حتی گاهی اوقات از دهان بیرون می افتند. خوشبختانه با کاشتدندان این مشکل به طور کامل حل می شود و بیمار احساس راحتی بیشتری خواهد داشت.
جویدن راحتتر غذاها: چون در روش کاشت دندان پایه ایمپلنت و تاج دندان مصنوعی پایدار و مستحکم در استخوان فک قرار گرفته اند می توان غذاهای سفت و چیپسی را نیز با اعتماد به نفس کامل و بدون هیچگونه دردی جوید.
افزایش اعتماد به نفس: ایمپلنت های دندانی توانند لبخند زیبای شما را مجدداً بازگردانند و به شما کمک کنند که احساس بهتری نسبت به ظاهر خود داشته باشید.
بهبود سلامت دهان و دندان: در روش کاشت دندان مانند روش بریج نیازی به تراشیدن دندانهای مجاور نیست و دندانهای مجاور به عنوان پایه ای برای نگه داشتن ایمپلنت مورد استفاده قرار نمی گیرند. در نتیجه سلامت دهان و دندان در طولانی مدت حفظ می شود.
دوام و طول عمر ایمپلنت ها: ایمپلنت های دندانی دوام و طول عمر بسیار زیادی دارند و در صورتی که به خوبی از آنها مراقبت شود تا پایان عمر در دهان بیمار باقی می مانند.
درصد موفقیت کاشت دندان چقدر است؟
درصد موفقیت کاشت ایمپلنت بسته به محل کاشت دندان، تبحر دندانپزشک و جنس پایه ایمپلنت متغیر است. اما معمولا در صد موفقیت بسیار بالایی حدود ۹۸ درصد دارد .در صورتی که از ایمپلنت های دندانی به درستی مراقبت شود می توانند تا پایان عمر بدون هیچ گونه مشکلی عملکرد مناسبی در دهان داشته باشند.
چه کسانی کاندید مناسبی برای کاشت دندان هستند؟
تمام افرادی که از سلامت عمومی کافی برخوردار باشند و برای کشیدن دندان و هر نوع عمل جراحی دهان و دندان آماده باشند می توانند کاشت دندان انجام دهند. اصلی ترین شرایط افرادی که کاندید مناسبی برای کاشت دندان هستند داشتن لثه های سالم و استخوان فک با تراکم و ارتفاع کافی برای حمایت از ایمپلنت دندان است.
افرادی که کاشت دندان انجام میدهند باید بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنند. افراد سیگاری از اختلالات کنترل نشده مانند دیابت و بیماریهای قلبی رنج میبرند. بیمارانی که در ناحیه سر و گردن رادیوتراپی انجام میدهند باید پیش از کاشت دندان شرایط خود را با ایمپلنتولوژیست مطرح کنند.
آیا بیمهها هزینه کاشت دندان را پوشش می دهند؟
در کل بیمه ها هزینه کاشت ایمپلنت دندان را پوشش نمی دهند. در صورتی که تحت شرایط خاصی خود را بیمه کرده باشید و یا دارای بیمه تکمیلی باشید ممکن است بتوانید بخشی از هزینههای خود را از بیمه بگیرید. اما چون کاشت دندان یک روش زیبایی به حساب می آید بیمه های درمانی هزینه ها را پوشش نمی دهند.
مراحل کاشت دندان
اولین مرحله کاشت دندان تعیین برنامه زمانبندی برای هر بیمار است. در این مرحله نیازهای خاص هر بیمار در نظر گرفته شده و یک تیم حرفه ای آموزش دیده و با تجربه شامل جراح دهان و دندان و پروستودنتیست برای کاشت دندان همکاری می کنند تا بهترین روش کاشت ایمپلنت برای بیمار برنامه ریزی کنند.
در مرحله بعدی در صورتی که بیمار تراکم استخوان کافی داشته باشد ایمپلنت دندان به صورت یک پست تیتانیومی داخل استخوان فک در محلی که دندان کشیده شده کاشته می شود. پس از حدود ۶ تا ۱۲ ماه که پایه ایمپلنت به طور کامل با استخوان فک جوش خورد مرحله ای که سوار کردن تاج دندان مصنوعی است؛ انجام می گیرد.
برای نصب تاج دندان مصنوعی، باید ابتدا اباتمنت به پست ایمپلنت برای حمایت از دندان جدید نصب شود. سپس دندانپزشک از دندان شما قالبی تهیه کرده تا قالب را برای پرستودنتیست به لابراتوار بفرستد و پروتز دندان مصنوعی طراحی و ساخته شود.
حدود دو هفته زمان میبرد تا پروتز دندان مصنوعی آماده گردد و سپس تاج دندان مصنوعی روی اباتمنت سوار می شود.
در صورتی که بیمار نیاز به اوردنچر داشته باشد به چند پایه ایمپلنت که در استخوان فک کاشته شده متصل می شود تا دندان مصنوعی متحرک روی آن قرار بگیرد.
هنگام نصب تاج دندان مصنوعی دندانپزشک رنگ دندان جدید را نیز با سایر دندان های طبیعی شما مطابقت خواهد داد. چون پایه ایمپلنت به طور کامل در استخوان فک قرار گرفته و با آن جوش خورده است؛ ظاهر عملکرد و حس شما از ایمپلنت دندان کاملا مانند دندان طبیعی خودتان است.
آیا کاشت دندان دردناک است؟
اکثر بیمارانی که ایمپلنت دندان انجام دادهاند؛ درد و ناراحتی بسیار کمی را در این فرایند تجربه کرده اند. چون دندانپزشک از بیحسی موضعی طی این فرآیند استفاده میکند؛ در نتیجه بیمار احساس درد و ناراحتی نخواهد داشت.
بعد از کاشت ایمپلنت دندان نیز احساس سوزش و درد در ناحیه جراحی شده طبیعی است که معمولا با مصرف دارو های مسکن تا حد قابل تحملی تسکین پیدا می کند.
چگونه باید از ایمپلنت های دندانی مراقبت کنیم؟
مراقبت از ایمپلنت دندان در حقیقت شبیه دندان طبیعی با نخ دندان کشیدن، مسواک زدن و استفاده از دهانشویه ها امکان پذیر است. بهتر است هر شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید تا ایمپلنت دندان را معاینه کند و در صورتی که هر گونه عفونت یا مشکل دیگری برای آن به وجود آمده پیش از حاد شدن درمان شود.
چه انتظاراتی قبل و بعد از جراحی ایمپلنت دندان باید داشته باشیم؟
قبل از ایمپلنت دندان در مرحله مشاوره و برنامه ریزی، جراح دهان و دندان معمولاً ناحیه ای که قرار است کاشت دندان انجام گیرد را بررسی کرده و عکس اشعه ایکس یا سی تی اسکن آن را نیز مشاهده خواهد کرد تا بتواند کیفیت و کمیت استخوانفک را ارزیابی نماید. زمانی که جراح تشخیص دهد کاشت ایمپلنت دندان در استخوان فک شما مشکلی ندارد برنامه ریزی برای عمل جراحی کاشت یک یا چند پایه ایمپلنت را انجام خواهد داد.
در طول عمل جراحی کاشت دندان بیمار معمولا با بی حسی موضعی درد و ناراحتی کمی را احساس می کند. گاهی اوقات نیز از داروهای پایین آورنده هوشیاری استفاده میشود تا بیمار در حین عمل جراحی در حالت ناهوشیاری باشد.
در این مرحله که معمولاً با کشیدن دندان طبیعی بیمار همراه است؛ محل ایمپلنت دندان بدون اینکه آسیب خاصی ببینند؛ برای کاشت دندان آماده می شود. البته در صورتی که استخوان فک تراکم کافی نداشته باشد باید از روش پیوند استخوان استفاده شود که حدود ۶ تا ۹ ماه عمل کاشت دندان را به تعویق میاندازد.
اما اگر استخوان فک بیمار شرایط مناسب برای کاشت دندان را داشته باشد؛ کاشت ایمپلنت فوری انجام می گیرد.
پس از کاشت پایه ایمپلنت در استخوان فک، بیمار باید تا زمانی که فرایند اسئواینتگریشن تکمیل نشده مراقبت های لازم را به عمل بیاورد. به عنوان مثال نباید فشار یا نیروی زیادی به پایه ایمپلنت وارد شود. احتمالاً جراح جلسات پیگیری را برای بیمار تنظیم می کند تا مطمئن شود جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک به خوبی انجام گرفته و هیچ گونه عفونت در ناحیه جراحی شده وجود ندارد.
پس از تکمیل دوره بهبود و ریکاوری که معمولاً ۶ تا ۹ ماه زمان می برد می توان تاج دندان مصنوعی را سوار کرد.
پس از نصب پروتز دندان مصنوعی بیمار می تواند هر چه را که میخواهد با دندان جدید خود بجود و فقط باید مراقبت های متداول مانند نخ دندان کشیدن، مسواک زدن و غرغره آب نمک را فراموش نکند.
هزینه عمل جراحی کاشت دندان چقدر است؟
هزینه عمل جراحی کاشت دندان به عوامل زیر بستگی دارد
1. قیمت ایمپلنت دندان
2. عمل جراحی جانبی مانند پیوند استخوان لیفت سینوس و غیره
3. دستمزد جراح برای کاشت ایمپلنت
4. قیمت پروتز دندان مصنوعی
در حال حاضر انواع ایمپلنت دندان مختلفی در کلینیک دندان و مطب های جراحان دهان و دندان با قیمت های مختلف به بیماران ارائه می شود. به طور کلی ایمپلنت های دندانی درجه یک اروپایی و آمریکایی مانند اشترومن و زیمر بین چهار و نیم میلیون تومان تا هفت میلیون تومان هزینه بر می دارند و ایمپلنت های کره ای درجه ۲ بین ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تا ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان قیمت دارد. البته ایمپلنت های درجه ۳ از برندهای مختلف نیز وجود دارد که ممکن است هزینه ای کمتر از دو میلیون تومان داشته باشد. به هر حال بر اساس بودجه هر بیمار، دندانپزشک ایمپلنت دندان مناسب را توصیه خواهد کرد.
دستمزد جراح برای کاشت ایمپلنت دندان نیز با توجه به نوع عمل جراحی مورد نیاز تعیین می شو.د معمولاً در مطب های دندانپزشکی قیمت ایمپلنت های دندانی همراه با دستمزد دندانپزشک برای کاشت پایه ایمپلنت ارائه می شود. اما در صورتی که به عمل های جراحی جانبی نیاز باشد هزینه جداگانه دریافت می گردد.
جنس و اندازه پروتز دندان مصنوعی روی هزینه آن تاثیر گذار است اما به طور کلی می توان گفت هزینه یک واحد پروتز دندان مصنوعی از جنس سرامیکی بین دو تا سه میلیون تومان است.
عوارض جانبی ناشی از کاشت دندان چیست؟
مانند هر عمل جراحی دیگری کاشت دندان نیز با خطرات و پیچیدگی هایی برای بیمار همراه است. اما خوشبختانه درصد موفقیت کاشت ایمپلنتهای دندانی بسیار بالا است. در صورتی که بیمار مراقبت کافی از ایمپلنت دندان داشته باشد و جراح با تجربه عمل جراحی کاشت ایمپلنت را با دقت کافی انجام دهد؛ معمولاً مشکل خاصی برای بیمار پیش نخواهد آمد.
در صورتی که بیمار به مشکلاتی مانند اختلالات خونی، عفونت، آلرژی یا شرایط پزشکی خاص یا مصرف داروهای خاص مبتلا باشد حتماً باید پیش از شروع عمل جراحی با دندان پزشک مشورت کند. در غیر این صورت ممکن است کاشتدندان با شکست مواجه شود.
از عوارض جانبی بلند مدت ایمپلنت دندان که میتواند به شکست کاشت دندان منجر شود می توان به عفونت در ناحیه ایمپلنت، شکستن پروتز دندان مصنوعی، وارد آمدن فشار بیش از حد به پایه ایمپلنت و لق شدن آن، آسیب دیدن بافت های اطراف پایه ایمپلنت مانند عصبها، رگهای خونی و دندانهای مجاور، خارج شدن پایه ایمپلنت از جای خود، کافی نبودن کیفیت و کمیت استخوانفک برای نگه داشتن پایه ایمپلنت و درنتیجه افتادن آن اشاره کرد.
در صورتی که به بیماری پری ایمپلنتایتیس یا التهاب لثه اطراف پایه ایمپلنت دچار شوید جراح باید بافت ملتهب اطراف ایمپلنت را برداشته و عفونت های موجود را درمان کند. با تشخیص جراح ممکن است نیاز باشد که پایه ایمپلنت از دهان خارج شده و مجدداً پس از بهبود کامل جایگزین شود.
چگونه می توان از بروز عوارض جانبی بلند مدت و شکست روش کاشت ایمپلنت جلوگیری کرد؟
• مراجعه به جراح و ایمپلنتولوژیست با تجربه و متخصص برای کاشت دندان
• حفظ بهداشت دهان و دندان با رعایت مراقبت های متداول مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن
• چکاپ منظم نزد دندانپزشک برای بررسی بافت های نرم و سخت اطراف پایه ایمپلنت
• پاکسازی دندان ها از جرم ها و پلاک های تجمع یافته
• عدم استفاده از ایمپلنت های دندانی به عنوان ابزار برای باز کردن درهای فلزی یا شکستن اجسام سخت کننده پوست آجیل
سلام و درود خسته نباشید عذرمیخوام ی سوال داشتم دندانی که نصف اون بر اثر پوسیدگی از بین رفته باشه رو میشه کاری کرد و هزینه اون چقدر درمیاد حداکثر